De ceva vreme cochetez cu ideea achiziției unei case. Nu doar eu, ci orice om ajuns la maturitate își dorește un locușor al lui. Un locușor în care să își desfășoare activitățile zilnice fără frică de a fi dat afară de către proprietar, părinți, matuse sau mai știu eu ce. Decizia a fost una grea. Trebuia făcută o alegere între apartament și casă. Primul era mai la îndemână din cauza prețului dar evident că existau și dezavantaje. Cele mai mari dintre ele erau: lipsă unui geam la baie, suprafața mică, compartimentare proastă, finisaje de slabă calitate, amplasare dubioasă, pereți despărțitori din rigips, infecții cu șobolani sau gândaci deja prezente, prețuri exorbitant de mari pentru ceea ce ofereau.
Casa, însă, oferea o posibilitate nelimitată de customizare din toate punctele de vedere. Cu toate astea există și un mare minus: imposibilitatea de a-ți construi una în București. Cel puțin nu îți poți construi una care să nu coste câteva sute de mii de euro. În capitală, dacă vrei casă, trebuie să cumperi una veche pe care să o renovezi. După ce am făcut un calcul împreună cu fondurile din bancă, am decis că e mai bine să fie undeva pe lângă oraș.
Și aici au apărut probleme cum ar fi: ce tip de sol e, există spital, grădiniță, școală, piață, parc și alte utilități lângă ea, cum se face accesul, cât de liniștită e zonă, etc.
Am început să analizez piață și am văzut că cei de la AIA PROIECT au ceva interesant în secțiunea proiecte case. Acolo îți poți filtra orice detaliu care e important pentru tine astfel încât să obții casa perfectă.
După ce apeși pe buton pun pariu că vei găsi ceva frumos!
Tot ei te ajută și cu obținerea unui certificat de urbanism. Eu am tot încercat să fac schițe pentru nouă locuința dar mai mult de a le desena pe hârtie nu m-a dus talentul. Așa că am apelat la cei de la AIA pentru a face o schema 3D cu noul meu cămin. Nu vreau nimic pretențios.
La parter să fie: o bucătărie flancată de 2 seturi de geamuri, o cameră tehnică în care să ținem toate ustensilele necesare casei, o debara care să țină loc de spațiu de depozitare pentru toate dulcețurile, compoturile și deliciile ce se prepară pentru iarnă, o cameră de lucru mare în care să scriu și să fac lucruri hand-made, 2 camere de oaspeți și 2 băi. Una de serviciu și altă mare. Toate camerele trebuie fie unite de un hol.
La etaj aș vrea: un dormitor matrimonial cu dressing în el și baie, 2 dormitoare pentru oaspeți, fiecare cu baie și cu câte un balcon spațios unde să poți savura o cafea sau un pahar bun de vin.
În mansardă aș vrea să am o baie, o sauna și o cameră imensă de jocuri precum și una de relaxare. Pentru diminețile răcoroase, mintea mă duce cu gândul și la o cafea caldă pe o terasă mică pe care se află 2 șezlonguri, un taburet de lemn și un covor pufos pentru câine. Camerele aș vrea să fie delimitate de pereți din cărămidă și încălzirea să fie în pardoseală.
Chiar dacă costă mai mult nimic nu se compară cu experiență de a merge desculț pe gresie după baie!
Cât despre exterior mă gândeam la o formă simplă dreptunghiulara care să aibă un colț acoperit din două părți de sticlă. Acolo aș vrea să fie și cameră de jocuri, dormitorul matrimonial și cameră de lucru astfel încât să fie luminate și călduroase. Aș vrea și un garaj adiacent casei din care să se poate intră direct. Acesta m-ar scuti de un drum prin frig iarnă și de o dezapezire.
Pentru unii par multe camere și imposibil de realizat. Cei de la Aia Proiect mi-au oferit posibilitatea de a visa și de a realiza totodată ce am nevoie cu adevărat. Ținând cont de faptul că am făcut un compromis și am ales o locuința la periferia capitalei, am considerat că 2-3 camere de oaspeți vor fi de ajutor atunci când prietenii veniți la picnic-uri/grătare în weekenduri vor rămâne la noi.
Cam asta ar fi unul dintre visele pe care aș dori să le îndeplinesc în viitorul apropiat. Când va fi cazul sunt sigur că cei de la AIA îmi vor proiecta o casă în conformitate cu visele mele.
P.S: Articol scris pentru Spring Superblog 2017!