Suntem și trăim într-o societate dezmembrată, disipată. În an centenar ar trebui să ne întrebăm:
Cine e cu adevărat vinovat?
Și să realizăm cel mai greu răspuns dat vreodată: noi!
Nu cei care ne conduc, nu cei care pleacă din țară, nu cei care fură ci: noi! Cei care permitem lucrurilor să se întâmple, care fățiș încurajăm comportamentul ăsta și idolatrizăm șmecherii ieftini.
Lumea compară vremurile de acum cu cele când Iuliu Maniu era la putere; din păcate nu există termen de comparație. Nu avem cum să punem două vremuri total diferite una lângă alta și să le comparăm. Ce lume trăia atunci ? Dacă ar fi să ne raportăm doar la bunul simț am vedea foarte ușor că oamenii erau cu mult peste maximul de astăzi. Că să nu mai vorbim de respect, sinceritate și implicare. Toate aceste calități, de mult uitate, au adus țara, în acel moment, pe prima pagină a tuturor ziarelor din lume.
Oamenii au adus-o acolo pentru că nu permiteau că proștii, inculții, limitații să ne conducă, să aibă un cuvânt de spus. Caracterul nu le permitea să stea cu mâinile în sân când țara era jefuită, să privească lipsa educației ca pe un atu sau să permită defăimarea sângelui românesc. Dacă vreți lecții de patriotism dați un search rapid pe Google despre Iuliu Maniu și despre orice om care respira aerul celor asemenea lui.
Dar nu patriotismul pe care îl știți voi, ci patriotismul personal pentru conduită, respect și onestitate. Ei puteau fi patrioți în orice țară, în egală măsură, pentru că patriotismul lor transcede simple sentimente față de o bucată de pământ și se înaltă în zona spirituală. Vocea lor trezea simțurile, rupea bariere și schimba destine.
Patriotismul față de tine, de societate și de aproapele tău e patriotismul adevărat, nu apartenență la ceva fizic!
Când o să ne pese de educație și de respect atunci vom mai avea o gură de aer. Suntem în ultimele clipe înainte de înec: ne zbatem ca să supraviețuim! Și cu cât ne zbatem mai tare cu atât ne afundăm mai mult. Ori facem o forțare imensă să ieșim la suprafața ori ne lăsăm, liniştiţi, în mana apelor.
Noi nu mai suntem patrioți de multă vreme, ci suntem mercenari pentru visele altora! Ca să putem să ne salvăm, schimbarea trebuie să înceapă cu noi, cu fiecare dintre noi.
… Pe mine nu reuşesc să mă intimideze, eu de la calea mea nu mă abat, eu hotărârile mele nu mi le schimb, eu ce cred că este bine pentru ţară şi pentru neam, asta fac.
Iuliu Maniu