De câteva zile se vorbește doar despre uriașa poluare din București. Cât de tare sunt depășite limitele admise și cât suferim din cauza asta. Senzorii de la Airly și senzorii activi de la AerLive sunt resposabili pentru rezultatele de pe piață întrucât ele monitorizează calitatea aerului. Bucureștiul are stațîi amplasate în puncte cheie dar ele nu mai funcționează încă din primul an.
Din păcâte bucureștenilor nu le pasă de poluarea din aer și nu sunt conștienți de cum îi poate afecta pe termen scurt dar și lung.
Marile probleme în momentul de față sunt:
1. Că oameni nu suntem implicați deloc în realitate.
Indiferent cine e la conducerea capitalei sau a țării, noi că și cetățeni trebuie să ne implicăm pentru bunăstarea ei. Firea nu conduce 3 milioane de mașini în fiecare zi la muncă. Nu ea cumpără câte 2,3,4 mașini pentru fiecare membru al familiei.
Motto-ul clasic: „Are 18 ani și îi trebuie mașînă, dragă !”
Nu Firea aruncă gunoiul menajer în tomberoane pe care scrie cu litere de o șchioapă: CARTON!
Și nici toți cei de la putere nu ne bagă toate lucrurile inutile pe care le cumpărăm pe gât, nu ne forțează să avem mâncare cât pentru un batalion de oameni când vin sărbătorile; tot noi aruncăm miliarde de petarde și fumigene de Revelion.
Problema pleacă de la noi și nu de la cei care ne conduc, dacă noi am face ceva totul s-ar schimba.
2. Nu avem o infrastructură bună și modernă pentru monitorizarea aerului. Asta pentru că primarul și aghiotanțîi nu au avut în interes să facă ceva când puteau fură sute de mii de euro fără să îi tragă nimeni la răspundere.
Cine ar fi întrebat unde se duc banii de poluare?
Dar ar fi și stupid să ai pretenția că cei mai toxici oameni să militeze pentru un mediu curat și un aer proaspăt.
3. Avem taxe prea mici sau inexistente anti poluare. iar introducerea unor astfel de taxe creează dezbateri inutile care dovedesc că nu suntem pregătiți să plătim pentru ce consumăm. Dacă ar fi 500 euro la orice înmatriculare a mașinilor euro 3 și anual încă 500 euro taxa de mediu, nu ar mai cumpără nimeni mașini de 2-3000 euro ci ar opta pentru euro 5 ori o singură mașînă per familie. De asemenea, nu avem taxe usturătoare pentru cei ce poluează mult: fabrici, firme de construcțîi și gropi de gunoi. Aceștia generează cele mai ridicate valori și nu plătesc nimic. Nu îi trage nimeni la răspundere pentru că nu avem legislația necesară dar pentru asta trebuie să revizitam punctul 1.
Adevărul e că acum tragem ponoasele zecilor de ani în care multe mârșăvii și ilegalități au fost permise în țară. Ce putem noi face este să ne schimbăm fundamental mentalitatea și pe noi înșine pentru a scădea drastic și constant atât poluarea cât și restul rotițelor care nu merg în societate.
Degeaba p schimbăm pe Firea sau pe oricine altcineva, e doar un bandaj pe o rana ce sângerează continuu de 30 de ani. Câteva referințe aici, aici și aici.
Chemarea e către populație: să ne pese, să ne implicăm și să schimbăm. În caz contrar nu va face nimeni asta pentru noi.

Mediul este poluat, dar omul, oare este curat?
