In fiecare secunda, cu fiecare respiratie luam decizii care ne influenteaza viata. Acestea pot fi bune sau mai putin bune. Nu de fiecare data poti lua deciziile corecte iar a gresi e omenesc. Asta ne diferentiaza de roboti. Viata e un ciclu de urcusuri si coborasuri. Cateodata esti sus si totul este perfect si alta data esti jos si totul merge incredibil de prost. Cu fiecare pas facut evaluam deciziile pe care le-am luat de-a lungul vietii. Natural ar fi ca acestea sa ne ajute sa evoluam, sa ne dezvoltam, insa, deseori luam si decizii care ne fac doar sa stagnam sau chiar sa involuam. Depinde doar de noi sa ne organizam mintea astfel incat actiunile sa fie o extensie a deciziilor.
Organizarea mintii trebuie facuta cu ajutorul unei metode personalizate. Daca pentru unii functioneaza o anumita discutie, un videoclip motivational sau o simpla priveliste, nu inseamna ca vor fi folositoare si altor persoane. Pentru a nu generaliza trebuie, insa, sa privim adanc inauntrul nostru pentru raspunsuri.
Deciziile sunt usor de inoculat in subconstient. De exemplu: dupa o lunga zi de munca, in care fiecare din noi se confrunta cu minim 100 de decizii, cumparaturile de seara se bazeaza pe automatisme. Automatisme ce au la baza lor opinii ale unor persoane de la locul de munca, reclame, un incident nefericit, mesaje provenite din mass media etc.
Tocmai de aceea factorul decizional trebuie sa vina din interiorul nostru si sa fie pus in miscare de visurile si poftele noastre.
Majoritatea oamenilor, cand sunt pusi in ipostaza de a lua o decizie, aleg calea mai usoara: nu o fac. Nu se hotarasc sau nu iau o decizie ce le-ar putea schimba viata. Din cauza comoditatii. Pentru ca e mult mai simplu sa te complaci in situatia actuala si sa iti gasesti scuze decat sa iti asumi un risc.
Putem privi omul asemenea unui arc cu sageti: sagetile nu pot porni decat daca le tragi inapoi. Nu ai cum sa impingi o sageata din arc. De aceea este foarte important ca deciziile noastre sa fie facute de noi, bazate pe cunostintele personale si nu pe supozitii sau informatii furnizate de media.
Mintea poate fi privita si ca o gradina. Exista gradini in care florile si iarba cresc in voie fara ajutor exterior si exista gradini in care nu creste nimic chiar daca sunt ingrijite tot timpul. Din acest motiv metodele de “ingrijire” ale mintii noastre trebuie sa vina din adancul nostru si nu trebuie preluate de la altii.
Deciziile mari si importante ale vietii precum: ce facultate sa aleg, ce scopuri am in viata, am de gand sa imi intemeiez o familie sau nu s.a.m.d. sunt un rezultat al deciziilor minore luate de-a lungul timpului: imi place actoria, vreau sa termin facultatea, imi plac copii etc. Fara ca noi sa vedem, acestea ne ajuta in dezvoltarea si definirea noastra, a prezentului cat si a viitorului. Ele sunt cea mai importanta componeneta a vietii.
Ce decizii importante se iau in acest moment?
„Toate hotărârile importante trebuie să le iei singur, fără influenţa altora.”
Titu Maiorescu
1 Comment