Avem dorinte.
Catalogam dorinte.
Simple sau imposibile, ele sunt tot ce ne reprezinta. Majoritatea acestora apar atunci cand suntem influentati din exterior si din pacate, putine din necesitate.
Nevoile noastre se leaga la un prim nivel de supravietuiri precum hrana, adapost si perpetuare a speciei. Restul sunt “mofturi”, fie ca sunt personale, fie ca sunt impuse de societate. Dorintele noastre ar trebui sa reflecte personalitatea si caracterul eului. Momentan insa, pentru majoritatea dintre noi, nevoile reflecta dorinta de avutenie si de materialism. Intr.un cuvant: superficialitate.
Suntem absorbiti si prinsi in tot ceea ce avem. Depindem de tot ce e tehnologie in jurul nostru si nu ne putem descotorosi de ea. Facem “imbunatatiri” la situatii neplacute provocate de tehnologie. Incercam sa o scuzam, sa o aparam, sa o cultivam pana la ultimul prag al constiintei. Ne bazam pe ea pentru buna functionare a vietilor si a fabricilor noastre. Fara ea, timpul ar fi gol. Fara posibilitate de umplere, am gandi. S.ar naste povesti din ganduri. Povesti din care ne_am nastem noi.
Acolo, in spatele timpului liber, al reflectarilor, s_au creat marile opere literare, s_au pus bazele marilor inventii. Tot acolo au avut loc sute si chiar mii de evenimente importante si probleme existentiale.
Timpul nostru este impartiti intre laptop-uri si telefoane. Ecrane consumatoare de energie vitala. Cu asta intram in contact fie ca vrem fie ca nu. Societatea se asigura ca tu, ca individ, ai toate “necesitatile” tehnologice, iar daca nu le ai, le “creeaza” din nimic. Daca nu mai poti stoarce o lamaie singur, nu e problema deoarece avem: storcatorul automat. Daca nu mai stii o informatie, nu e problema pentru ca avem: internetul. Daca nu exista aer, nu e problema. Avem aer conditionat. Pentru fiecare nevoie creata exista o tehnologie care sa o satisfaca. Nu e vorba ca nu putem sa stoarcem o portocala intrucat fizicul este mult prea obosit ca sa isi faca treaba. Nu e vorba ca iti trebuie tableta, laptop, smartphone, pentru a accesa internetul. Nu e vorba ca aerul e asa de poluat din cauza fabricilor, construite tot de noi pentru a crea tehnologie, incat conditionat este doar o cale de musamalizare a acestui fapt. Este doar mai comod si mai bine pentru tine sa ai tehnologia la varful degetelor decat pe rafturile din magazine.
Daca nimeni nu ar fi cumparat telefonul mobil? Daca nimeni nu ar fi cumparat masina? Daca nimeni nu ar fi consumat margarina? Daca nimeni nu ar fi cumparat primul laptop?
Rezultatul ar fi fost acelasi: societatea te-ar fi obligat sa ai nevoie de ele, intr-un fel sau altul!
Mi se pare straniu sa comunic cu oamenii prin postari pe un blog, in loc sa le vorbesc fata in fata. Mi se pare ciudat ca cineva sa aiba nevoie de tehnologie pentru a ma urmari. Iar cel mai ciudat mi se pare ca sunt multi oameni care vorbesc si ofera informatii doar pentru a-si indeplini dorintele. Dorinte materiale trecatoare fara nicio finalizare. Dorinte care nu vor insemna nimic pentru ei.
Informatia si mesajul lor, insa ar fi putut sa insemne totul pentru cineva. Tehnologia ne ingreuneaza vietile prin poluarea constanta cu: radiatii, informatii eronate, stiri inventate, progrese inexistente si asa mai departe. Dar tot ea ne ajuta sa comunicam intre noi prin ravase. Important este cum folosim tehnologia si in ce scopuri. Ea exista si nu putem nega sau opri acest lucru, important este cum o utilizam: benefic sau toxic.
Dorintele unora sunt sa intre la metrou, pentru ca nu au bani de cartela, sa manance orice, sa se plimbe in salbaticie, sa fie liberi…..pentru majoritatea dintre noi, dorintele se limiteaza la ultimul model de telefon, de laptop, o vacanta intr.o tara exotica, sa ai cat mai multi prieteni pe Facebook.
Dorintele te pot modela intr-un mod inimaginabil si te schimba cu fiecare gand indeplinit. Ele te pot influenta in bine sau in rau. De aici si vorba “ai grija ce iti doresti, ca se poate indeplini”. Iti doresti faima si bani dar poate acolo, pe podium, vei fi singur, fara posibilitatea de a imparti cu cineva bucuria.
Ce dorinte merita sa implinim si ce dorinte nu merita sa indeplinim? Asta e intrebarea cititorule..
Asa ca haideti sa utilizam tehnologia benefic, pentru cultura noastra generala, pentru satisfacerea curiozitatilor sau pentru creearea de ravase. Nu lasati tehnologia sa va absoarba complet.
A devenit cumplit de evident ca tehnologia ne-a depasit umanitatea
Albert Einstein