Sincer, nu eram pregătit pentru a începe o renovare de la gri, mai ales că nu mai făcusem sau intrasem în contact cu așa ceva până acum. Am zis totuși să îmi iau inima în dinți și am început. Am încercat să găsesc cel mai bun raport calitate – preț de pe piață în funcție de nevoile mele. Dezvoltatorul avea colaborare cu diverse firme ce ofereau proprietarilor un discount de 19% la orice produs cumpărat.
După ce am întrebat în stânga și în dreapta, majoritatea colegi, pe cei care își renovasera case, apartamente sau construiseră de la zero totul, m-am decis: merg pe Valea Cascadelor!
Acolo este cel mai mare conglomerat de firme cu materiale de construcții și amenajări interioare. Găsești de la gresie, sanitare, parchet până la covoare, calorifere, centrale, ustensile și cam tot ce îți poți imagina.
Înainte de a porni la drum m-am uitat pe Instagram, Facebook, Pinterest, site-uri de renovări interioare că să văd ce îmi place și ce nu.
Sunt destul de multe site-uri care te lasă să faci o simulare cu diferite tipuri de gresie. Am văzut ce e în vogă și ce nu e, ce e urat și ce e frumos și din toate astea. Am ales ceva ce îmi plăcea mie.
Având câine ce lasă par mai peste tot unde merge, am ales culori calde și totdată reci, dar care maschează blană căzută: crem, lemn, gri, alb. Parchetul din dormitor e un lemn gri nordic, sufrageria e un lemn crem închis, bucătăria și holul sunt crem deschis (faianță tot cu model de lemn), iar baia e gri pe jos și doi pereți + alb herringbone pe ceilalți doi.
Pentru mine a fost important, stresant, foarte stresant, dar important e că am și pornit cu o idee despre cum să arate fiecare camera. E foarte bine să ai deja ceva stabilit, fie că e vorba de nuanțe, fie că e vorba de sentimentul pe care îl dorești în acea încăpere. Deciziile astea te ajută foate mult în imaginea de ansamblu.
Vei pierde foarte mult timp încercând să găsești elementele care să alcătuiască poză perfectă dar aici e și farmecul !
După ce ai în cap ce și cum ai vrea să arate te poți apucă de treaba. Trebuie să ții cont că materialele și cheltuielile adiacente lor vor costă cât mâna de lucru cel puțîn. Materialele sunt destul de ieftine dar mâna de lucru îți scoate mulți bani din buzunar. Eu am avut un noroc mare că am găsit pe cineva cunoscut care să pună gresia și faianță, să varuiasca și să monteze parchetul.
Dacă nu găseam mâna de lucru, mă costă dublu sau triplu. Așa am ajuns să mă coste cât materialele.
Materialele le-am cumpărat de la Bella Casa. Au un raport foarte bun calitate- preț.
Detalii de avut în vedere când faci un calcul:
– Văruitul nu înseamnă că vine cineva și da un var lavabil direct peste tinci. Pentru a putea pregăti peretele acesta se amorsează, se da o mâna de glet de finisaj, se amorsează iar și după se da varul lavabil. Prețurile sunt separate pentru amorsat, glet de finisaj, slefuitul gletului în exces și var lavabil.
În medie 1mp costă între 30-100 ron depinzând de preferințele personale și de tipul de lavabilă, durata șlefuirii, durata îndreptării peretelui din glet de finisaj.
– Eu am ales un parchet de 12mm de trafic intens cu prindere click. nu e greu de montat; în situația mea a durat o zi și jumătate dar a ieșit perfect și a fost multă migăleală. Aici trebuie să aveți în vedere: pelicula de izolație de sub el: să nu fie nici prea groasă nici prea subțire pentru că altfel nu veți avea același nivel la îmbinarea dintre parchet și gresia de pe hol. E foarte important să aveți același nivel deoarece, dacă ele diferă, trebuie să cumpărați praguri de trecere la diferite grade.
– Mare atenție la ușile interioare; majoritatea lor nu mai au inchiderea usii la mijloc, ci undeva spre interiorul camerei. Ele trebuie montate ultimele și e bine să aveți în vedere acest detaliu deoarece, dacă nu țineți cont de el, veți păți că mine: sub ușa se vede parchetul din dormitor și trecerea de la gresie la parchet este înaintea ușii.
Ea nu mai este mascată de ușa cum ar trebui sau de un prag cu sunt la apartamentele mai vechi. La uși e bine să aveți montajul oferit de aceeași firmă de la care le cumpărați că să evitați spețele în care se strică și firmele dau vina între ele. Cazurile astea se rezolvă foarte greu și cu neplăceri materiale pentru voi.
Per total cheltuielile arată așa:
– Uși interior 4500 ron, uși plus montaj
– Văruit 1000 ron, tot ce ține de văruit: gletuit, amorsat, glet de finisaj
– Gresie și faianță 1000 ron
– Parchet 700 ron
– Mâna de lucru 6500
Total a costat 13200 ron pent a avea un apartament: văruit, gresie și faianță pusă, parchet montat, plinte, prize montate, corpuri de iluminat, perdele.
Apartamentul este unul decomandat de două camere cu suprafată utilă de 55MP.
Locuinţa trebuie să exprime omul.
George Călinescu
