După ce ai terminat cu renovările mari (gresie, faianță, parchet, glet, var lavabil) începi cu cele mici (un colț ce trebuie îndreptat, undeva unde nu a prins varul etc.). aș recomanda să fiți atenți la următoarele:
Primele probleme le-am avut la întrerupătoare și prize. Trebuie verificat cu atenție să nu fie astupate de moloz sau alte materiale și să fie cât mai curate pentru a putea începe montajul. Întrebat dezvoltatorul pentru ce prize și întrerupătoare sunt făcute dozele. Eu am avut doze pentru dispozitive modulare și am pus dispozitive normale. Din această cauză mai sunt unele mici goluri intre priză și perete sau locuri unde există un joc de întrerupător sau priză. Ar fi fost bine, din punct de vedere financiar, să pun din prima ce era corect.
Corpurile de iluminat de la IKEA se prind într-un cârlig pe care trebuie să îl faci tu: ai grijă să nu găurești șanțul în care sunt firele.
Pentru parchet aș recomanda plintă care are spațiu pentru cabluri în ea. Eu în apartament nu am foarte multe prize și dacă vrei o veioză, un pick-up sau un isstem audio în alt colț al camerei e mult mai versatil și mai ușor să duci cabluri prin plintă.
Plinta să aibă sus și jos silicon pentru a entansa cât mai bine golurile dintre parchet și perete. Un plus major e că se poate schimba foarte ușor și fară efort. Daca alegeți plinta din alt material mai dur trebuie să aveți în vedere că pereții trebuie să fie drepți 100% altfel plinta se va desface de pe perete.
Pentru centrală trebuie termostat, ștecher și cablu de alimentare. Deasemenea centrala și plita, daca e pe gaz, trebuie puse în funcțiune de către cineva autorizat.
Pentru a se păstra garanția la cuptor, plită, centrală, chiuveta, baterie trebuie să ai garanție și factura de la montaj pentru că altfel nu mai e valabilă garanția lor.
Dacă instalzi bucătăria cu cei de la IKEA ei se vor ocupa și de cuptor, și de chiuveta, și de plită și de hotă și de orice tine de bucătărie. Ei montează tot și e inclus în prețul de montaj al bucătăriei. Plusul e că nu trebuie neapărat să le cumperi de la ei, montează orice produs cumparat.
Mobila trebuie montată și transportată tot de tine și de prieteni sau dacă o cumperi de la IKEA poți opta să plătești pentru transport și montaj.
Scurgerile de apă rece trebuie verificate inainte de montajul mobilei și bucătăriei. Eu am avut o teavă ce picura sub șapă și care a inundat vecinul de jos. Nu a fost vina mea și toată problema a fost rezolvată de dezvoltator dar a fost destul de neplăcut plus că a consumat foarte mult timp.
E mai bine să fii precaut și să rezolvi astfel de probleme mai devreme decât mai tărziu. Vecinul de jos a avut toată mobila stricată și pereții avariați.
Țeava de gaz trebuie vopsită. Deasemenea detectorul trebuie verificat că decuplează gazul și să scoate sunet în momentul unei scurgeri de gaze. La mine mergea detectorul de gaze dar nu decupla gazul de pe scara blocului. A trebuit înlocuit ulterior.
Plita trebuie să fie verificată cu aparat și nu numai cu spună pentru eventuale scurgeri.
E bine să ai siguranță pentru fiecare priză și consumatorii ca: frigiderul, mașină de spălat vase, cuptor, centrală, lumini și prize siguranță pe fiecare camera, aer condiționat și generalul de curent. E bine să fie separate pentru a suporta o sarcină mai mare. Deasemenea trebuie verificat voltajul siguranței in cazul plitelor electrice. Ele sunt consumatoare mari de curent.
Masa de la bucătărie trebuie să fie la 80 cm înălțime iar blatul mobilei trebuie să fie la 90 sau 100. Dacă nu sunt la dimensiunile alea nu vor fi bune pentru mâncare și prepararea ei.
Locul unde sunt firele de televiziune și internet trebuie să aibă un spatiu pentru router și pentru multiplicator de semnal plus căsuță de fibra optica în cazul RDS.
Daca aveți cadă de sine stătătoare trebuie să introduceți țeava de scurgere adânc in țeava de cuplaj astfel încât la o presiune mare să nu iasă din gaură și să inunde baia. Pe lângă cadă ar fi indicat să aveți o scurgere dreptunghiulară pentru a capta apa de pe pereți. Deasemenea căderea gresiei ar trebui să fie spre aceasta scurgere pentru a evita inundarea holului și implicit a tocului ușii.
Ușile se pun la final după ce totul e gata astfel încât să cadă pe fix și pragurile să acopere eventualele goluri. Ușile nu vin cu prag ci el trebuie cumpărat separat. La ușile noi se recomandă ca gresia să meargă până după jumătatea lor pentru a nu se vedea trecerea dintre cameră și hol.
Gletul trebuie să fie foarte bine uscat înainte de a se aplică varul lavabil altfel se vor umfla pereții. Eu am pățit că după un an să se umfle un perete care nu a fost uscat bine.
În concluzie vă pot spune să aveți nervi de fier, buzunare deschise și răbdare multă.
Vă urez succes dacă vă apucați de un astfel de proiect și nu vă descurajați: e mai ușor decât pare!