Adevarul pe care evitam sa il spunem in orice conversatie: suntem niste tarani autentici! Nu vrem sa recunoastem asta pentru ca a fi taran este o rusine. Si eu si tu, cu totii am contribuit la identificarea acestui termen cu cele mai negative caractere si situatii. Cand suntem la film si suna un telefon, cand suntem in trafic si ne depaseste cineva in tromba, cand ne loveste cineva fara a-si cere scuze, etc. atribuim celorlalti apelativul de “taran”.
In Bucuresti, cand esti intrebat de unde esti, majoritatea oamenilor iti raspund: din Bucuresti, frate! Daca raspunzi din provincie sau mai rau, de la tara, atunci ai o bila neagra in ochii celorlalti.
Radacinile ne sunt ignorate si privite de sus pentru ca nu e la moda sa-ti spui originea, sa-ti recunosti radacinile.
Asta se intampla pentru ca transpunem valorile in lucruri superficiale si contemporane. Inainte, valorile se regaseau in lucruri ferme si trainice. O data cu evolutia trebuie, insa, sa vedem si sa constientizam ca nu toate schimbarile sunt bune.
Campania #suntuntaran nu isi propune sa imbunatateasca vietile oamenilor de la tara sau sa faca un rebranding a cuvantului, ci doar sa ii restituie valoarea adevarata astfel incat sa fie folosit corect.
A recunoaste ca esti taran nu trebuie sa fie un trend, o moda, un viral, ci trebuie sa fie adevarul despre persoana pe care o vezi in oglinda !
Sper ca acesta sa fie un prim pas dintr-o campanie mare in care sa ajutam si sa reusim sa schimbam real vietile taranilor !
Timpul schimbă florile câmpului, dar nu poate schimba strălucirea aurului din adâncuri.
Nicolae Iorga